Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

IP-addressen binnen een jaar op

Door de trage overgang naar IPv6 zal het internet binnen een jaar geen ip-adressen meer over hebben. Dat komt door een explosie aan apparaten die allemaal een eigen ip-adres nodig hebben.

Dit stelt John Curran, topman van de American Registry for Internet Numbers (ARIN), tegen ReadWriteWeb. Hiermee staaft hij eerdere uitspraken van Google's internetevangelist Vint Cerf, die hetzelfde stelde. Ook anderen waarschuwden hier eerder voor.

Curran wijt het snelle opraken van de ip-adressen aan een grote toename van apparaten die ook een adres nodig hebben. Dit geldt eveneens voor kleine sensoren, rfid-chips en andere apparaten die horen bij het zogenoemde Internet der Dingen. Ook het stijgende aantal mobiele apparaten dat contact maakt met het internet versnelt het opraken van ip-adressen.

Langzame transitie

Het probleem zit vooral in het gebruik van IPv4. Elk IPv4-adres bestaat uit een nummer van maximaal 32 bit, wat neerkomt op iets meer dan 4 miljard unieke adressen. De volgende generatie, IPv6, maakt gebruik van 128 bit adressen, wat een veel groter aantal unieke adressen mogelijk maakt. In principe zou dit genoeg moeten zijn om elk persoon op aarde 4 miljard ip-adressen te geven.

Volgens Curran zijn er op dit moment 6 procent van de iPv4-adressen nog onbezet. Hij verwacht dat die binnen een jaar ook geclaimd zijn. Curran zegt dat het de taak is van de internetproviders om problemen te voorkomen. Ook grote contentproviders zoals Facebook en Google moeten zorgen dat de transitie van IPv4 naar IPv6 goed verloopt. Deze transitie komt geleidelijk op gang, maar de uitvoering gaat te langzaam, zegt Curran. Facebook en Google hebben al laten weten bezig te zijn met de omschakeling naar gebruik van IPv6-adressen.

Kritiek

Volgens critici valt het allemaal wel mee met het opraken van de IPv4-adressen. Het probleem wordt vergeleken met de milenniumbug, ook toen werd er gewaarschuwd voor grote problemen, uiteindelijk bleek er helemaal niets aan de hand te zijn. Anderen zien een oplossing in Network Adress Translation (NAT). Via deze techniek worden verschillende ip-adressen gebundeld, zodat er minder unieke adressen nodig zijn. Google noemde deze optie in 2008 te gecompliceerd.