Syme past encryptie toe op alle aangeleverde content, waaronder status-updates, foto's en gedeelde bestanden. Het sociale netwerk slaat zijn data op in Canada en zegt ook zelf geen toegang te hebben tot deze bron.
Het ligt in de lijn der verwachting dat ook het extreem populaire Facebook een opvolger krijgt. Drie Canadese studenten denken het antwoord te hebben op het omstreden privacy-inlevermodel van Mark Zuckerberg. Syme is een sociaal netwerk dat alle content versleutelt, zonder dat hiervoor een expertise in encryptie nodig is.
Groepsberichten
Net als ooit op het sociale netwerk van Google moeten Syme-gebruikers eerst worden uitgenodigd. Het platform, vernoemd naar het vrijgevochten karakter uit George Orwells 1984, is nog in bèta. De functionaliteit is nog vrij basic, en doet in veel opzichte ook denken aan die andere Facebook-killer: WhatsApp. Gebruikers kunnen groepsberichten starten en daarbij contacten uitnodigen, die op hun beurt de noodzakelijke decryptie-sleutels ontvangen.
De AES-256 en ECC-384 encryptie verloopt via een op JavaScript-gebaseerde browserextensie. Die versleutelt content voordat het gepost wordt. Syme gebruikt daarbij de Stanford JavaScript Crypto Library, een bekende open source-cryptografie component. De inhoud van berichten kan daardoor niet worden onderschept, een deel van de metadata nog wel. De makers benadrukken dan ook dat Syme (nog) niet bedoeld is voor extreem gevoelige berichtgeving.