Bezig met laden...
Secury. Digital MediaSecury. Digital Media

Bewaarplicht internetdata blijkt nutteloos

De bewaarplicht werkt niet en daarom zou die moeten worden uitgebreid. Dat is in het kort de conclusie uit de Evaluatie Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens.

Het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum beschrijft in hoeverre de bewaarplicht voor telco's en ISP's van nut is geweest in onder meer rechtszaken. En dat valt tegen.

Vooral de metadata die zijn verzameld over het gebruik van e-mail en websurfen is nauwelijks van nut geweest in de afgelopen jaren. De data zijn vaak te oud, en "daarmee is een situatie ontstaan waarin gegevens van burgers worden bewaard die niet of nauwelijks worden gebruikt door opsporingsdiensten", zo staat in het rapport dat uitgebreid wordt belicht in dit artikel op Computerworld.nl.


De evaluatie zelf dateert al van 2012, maar verschaft een goed beeld van de eerste jaren praktijk met de bewaarplicht, die in september 2009 in werking trad en sinds begin 2010 wordt geregistreerd. Een evaluatie was afgesproken. Veel documentatie is nagetrokken en er zijn interviews met zo'n 40 personen gehouden. Lees meer op Computerworld.nl: Politie snapt bewaarplicht internetdata niet.
'Uitbreiding van bewaarplicht is nodig'

Daarom moet de bewaarplicht worden uitgebreid, vinden experts die geciteerd worden in de evaluatie. Nu is de bewaartermijn zes maanden en het moet langer. Dit om te voorkomen dat data alweer zijn verdwenen voordat een onderzoek wordt gestart of in een fase is waar die data belangrijk worden.

Ook moeten de data worden uitgebreid met het eindpunt van gesprekken in telefonie en van internetsessies. Daarbij moeten locatiegegevens worden betrokken om mobiele internetsessies ook locatiegericht te volgen.

Internetdata blijken slechts in een aantal gevallen gebruikt te zijn en dan vrijwel alleen in kinderpornozaken. In 26 vonnissen in vier jaar komt het gebruik van die data naar voren. Historische verkeersgegevens van telefonie worden meer gebruikt.